Ruimte voor de rivier
29-4-2010
| 1480 x bekeken | 0 reacties
De eeuwenoude Nederlandse traditie van dijken bouwen heeft geleid tot een waterbouwkundig wonder als de Afsluitdijk. Deze unieke dijk is vanuit de ruimte beter waarneembaar dan bijvoorbeeld de Chinese Muur. Willen wij de strijd die wij tegen het water voeren niet verliezen, dan zal de inmiddels 80 jaar oude Afsluitdijk versterkt moeten worden.
Presentator Dirk van Weelden legt in het tv-programma Van Weelden Over Water zijn oor te luister bij de huidige generatie ingenieurs die zich buigt over de opknapbeurt van de dijk. En wat blijkt? Veiligheid is niet langer het enige dat telt. De zee als de te temmen natuurkracht wordt tegelijkertijd gebruikt om duurzame energie te winnen. Van zon en wind zal ook dankbaar gebruik worden gemaakt. Nieuwe plannen laten een verzwaarde en opgehoogde Afsluitdijk zien, behangen met zonnepanelen, met aan weerszijden levensgrote vliegers die windenergie opwekken. Een osmose-centrale haalt energie uit het verschil tussen zout en zout water. Kortom, de toekomstige Afsluitdijk combineert droge voeten met duurzame energie.
In de uitzending wordt de toekomst van de Afsluitdijk geplaatst in de historische context van het constant veranderende Waddenzee-landschap. Ruim duizend jaar terug, voordat Nederlanders dijken leerden bouwen, pasten zij zich aan aan het wassende water. De zee gaf, de zee nam. Maar de mens ging het landschap beïnvloeden door grond te ontginnen, dijken te bouwen en het land in te polderen. Allemaal in een poging de natuur op haar knieën te dwingen. En zie waar we inmiddels staan: de zeespiegel stijgt, ons land ligt lager dan ooit. Maar goed dat we de expertise van het dijken bouwen hebben behouden. Te beginnen bij de Afsluitdijk.
Presentatie: Dirk van Weelden.
Deze uitzending van het programma Van Weelden over Water met de titel Ruimte voor de rivier is uitgezonden op donderdag 29 april door LLINK. De presentatie was in handen van Dirk van Weelden.